2010. augusztus 7., szombat

a tolatásról

A manőverek egyik legveszélyesebb fajtája.
Az egyetlen ami a veszélyességét valamelyest csökkenti, hogy nagy valószínűséggel csak igen kis sebességgel történik.

Természetesen ezt is mint minden technikai jellegű tevékenységet be lehet gyakorolni, lehet rutinosan, ügyesen, pontosan tolatni.
Egy valamit nem lehet és a veszélyessége pont ebben van.

Nem lehet egyszerre minden irányt tekintve maradéktalanul meggyőződni arról hogy tolatás közben nem veszélyeztetünk senkit.

Ennek egy egyszerű biológiai oka van.
Nem vagyunk baglyok, és nem tudunk minden irányba fordulni, nézni, de ha tudnánk akkor sem egyszerre.

A tükrök ???

Igen,, segítenek,, de én óvva intenék mindenkit attól, hogy bár mikor, maradéktalanul megbízzon és főleg megelégedjen a tükrökben látottakkal.

Itt nem csak a holtterekre gondolok, hanem a torzításra is.
Ha nem torzít eléggé akkor keveset látunk benne, ha sokat láthatunk, akkor pedig a torzítás miatt csalóka a kép !

Szóval törekedjünk arra hogy csak a legminimálisabban szükséges távolságban tolassunk, pláne amíg rutintalanok vagyunk.
Megálláskor, manőverezéskor már gondolkodjunk előre, hogy a későbbiek során minél kevesebbet kelljen hátramenetben közlekednünk !

Nem véletlen az a vezetéstechnikai tanács hogy merőleges parkolóba is lehetőleg tolatva álljunk be,,, hiszen az onnan való kiállás sokkal veszélyesebb.
Hisz kiálláskor már lehet hogy hideg motorral,, páros hátsó ablakokkal,, esetleg telepakolt, a kilátást gátló ablakokkal indulunk el.
Kifelé valószínű hogy egy nagyobb forgalommal kell számolnunk,, hiszen gyalogosok, másik járművek zavarhatják a manőverezést, míg beálláskor csak egy üres,, közrefogott területre kell parkolnunk, ahol más közlekedési partner jelenléte valószínűtlen !

És egy jó tanács !

Ha tolató autóval találkozunk,,, különösen akkor ha az egy parkolóból tolat ki, legyünk előzékenyek, türelmesek, segítőkészek.
Álljunk meg,, engedjük ki.
Ezzel nem csak a manőverezését segítjük, hanem legalább egy oldalról védjük is a forgalom elől .
Gondoljuk át, hogy egy parkolóból kitolató vezetőnek hány felé kellene figyelnie !

Hátra egyenesen,, mindkét oldalra,, elől a műszerfalra és elől a mindkét oldalán parkoló autókra, hogy beléjük ne kaszáljon !
És remélhetőleg nincs egy bömbölő gyermek a kocsiban !

Figyelem !!!

Merőleges és " halszálka " parkolókból való kitolatás esetén a vezetők nagy része egy helyre szinte biztosan nem figyel !

Az egyenesen mögötte ,, a másik parkolósoron,, vagy az utca máik oldalán parkoló autóra, aki esetleg vele egy időben indul el !

Ne felejtsük el ,,,, a dudát nyomni sem kisebb fáradtság mint a féket,,
A segítségnyújtás a közlekedésben is legalább akkora pedagógiai nevelő hatású, mint bárhol máshol az életben.

Legyünk hát a tolató autókkal segítőkészek, és türelmesek, hiszen egy következő helyzetben nekünk is szükségünk lehet hasonló segítségre !
.

6 megjegyzés:

  1. Annak idején, amikor 40 évesen jogosítványt szereztem, Apusom verte bele a fejembe a tolatva beállást. És milyen igaza volt! :)Nemhiába kamionos! Induláskor sokkal könnyebb orral kijönni, és veszélytelenebb is.

    VálaszTörlés
  2. A fő szabály: Lehetőleg NE tolassunk! Az egyik leg veszélyesebb manőver!

    VálaszTörlés
  3. Gerencsérné Haász Katalin2011. december 14. 14:03

    A tolatást nem lehet kikerülni, úgyhogy szerintem meg a fő szabály: TANULJON MEG MINDENKI TOLATNI!!!!
    Ajánlhatok hozzá szakembert...

    VálaszTörlés
  4. Csöpi.Pláza parkolóba szerettem volna jobbra tolatni.Természetesen meggyőződtem,hogy mögöttem nem jön senki,majd megkezdtem a tolatást.ez idő közben egy erre az útszakaszra beforduló autós engem talán kikerűlni akart és így koccantunk össze.Az ő kocsijának a jobb lámpa mögötti része meghúzodott,az enyémnek nem lett baja.Szeretném kérni véleményét,hogy ki volt a hibás.szereintem meg kellett volna várnia míg a tolatást én befejezem.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Csöpi !

    Sajnos a parkolóból kitolató autónak elsőbbséget kell adnia az úton haladó részére, sőt nem is akadályozhatja azt.Még akkor is ha kellő körültekintéssel jártál el, és Ő csak akkor kanyarodott be abba az "utcába ". A Te eseted nem egyedi, és nem rendkívüli, de nagyon sajnálatos. Mindenképp azt gondolom, hogy ez bármelyikünkkel előfordulhat, sőt elő is fordult. Velem is, de szerencsére nem ütköztünk össze. Egy tolató autónak mindig nehezebb a dolga mint az egyenesen haladóknak, pláne ha parkolóból tolat ki, így ha a másik fél felelőssége nem is de hozzáállása, kellő figyelme mindenképp kérdőre vonható lenne. De a jog mellette fog állni. Ügyes ügyvéddel egy esetleges felelősségmegosztást tudnék elképzelni, ha be tudod bizonyítani hogy az Ő bekanyarodásakor Te már kifordultál az útra és a tolatást már befejezted. De semmiképp nem lesz könnyű menet. Egy tolatást végző vezető nem bagoly, nem tud egyszerre minden irányba nézni, ezért szoktam én kérni hogy legyünk rájuk nagyobb figyelemmel, és türelemmel.
    Ha segíthetek még valamiben, akkor nyugodtan írj a címemre. katonaagi67@gmail.com

    VálaszTörlés
  6. de ő nem ki hanem be szeretett volna tolatni

    VálaszTörlés