2015. március 1., vasárnap

FORGALMI VIZSGA 100 ÓRÁBÓL ? Soha nem a tanuló pillanatnyi tudása a legfontosabb, hanem az a fejlődés, amit egy órán belül, valamint egyik óráról a másikra tud mutatni.

A napokban ért egy roppant kellemetlen eset, és ez inspirált ennek a bejegyzésnek a megírására.
Szerintem minden tanuló-oktató kapcsolatban eljön az a kényes pillanat, amikor meg kell beszélni hogy menjen-e a tanuló forgalmi vizsgára, mikor, és milyen eséllyel indul, ha igen. Ha pedig nem, hát miért nem.
Megtörténhet az a vizsgára jelentés kölcsönös egyetértésen alapulva, de megtörténhet kifejezetten az egyik fél kérésére, akaratára.
Ez a párbeszéd pedig lehet kellemetlen, vagy derűs, de mindenképp csak egy jóslat.

Mit szabad, vagy mit kell az oktatónak mondania, és hogy kell ezt tálalnia a tanuló felé ?
Mindannyiunknak megvannak a magunk szavai, módszerei.

A konfliktus ami ihletett, a következő volt :
Egy kedves tanulóm , édesanyjával megbeszélve a következő kéréssel fordult hozzám ! Szívesen vesznek a kötelezően előírt órák felett is , de a vizsgának lehetőség szerint elsőre sikerülnie kell, mivel következő vizsgákra nincs pénzük. Maguk is tisztában voltak vele, hogy a 30 óra kevés, ezért belőtték az elegendőt 50-re.
A 46 óra végén meg kellett beszélnünk, hogy mikor is menjünk vizsgázni. Elmondtam, hogy megértem ha vizsga időpontot szeretne kérni, azt is hogy elmegyünk, de azt is tudnia kell, hogy ezzel a tudással, vagyis ezzel a teljesítménnyel igen kicsi az esély a sikeres vizsgára. Továbbá azt is elmondtam, hogy mivel az általam elhangzottak, a kéréseim, a tanításaim egyetlen órán belül sem, de óráról órára sem történtek meg, ezért azt sem tudom megmondani hogy hányadik órán lesz Ő vizsgára érett. Nem tudom hogy mennyi lenne az elegendő,, 20, 40 vagy 100 óra, mert nem vagyok jósnő, és azt sem tudom hogy egyáltalán valaha sikerül-e levizsgáznia.

Na erre másnap teleharsogta a várost, hogy én azt mondtam, neki, hogy 100 órából fog levizsgázni, vagy annyiból sem.

Mivel nincs lehetőségem megvédeni magam, ezért most megszülöm ezt a bejegyzést mindenkinek okulás végett. Kérem a vizsgára készülők olvassák el, és emésszék meg, mert mindenkire vár az a beszélgetés.

Egy gépjárművezető szakoktatónak több feladata is van. Egy szolgáltatást végzünk, melynek részeként
- átadunk egy tudást, az autó kezelésére, majd a forgalomban való részvételre
megtanítunk módszereket, a vezetésre, a figyelésre, a végrehajtásra, a jó megoldásokra.
- értékeljük a tanuló által visszaadott, mutatott teljesítményt
- az értékelésekkel együtt felkészítjük egy sikeres vizsgára
- végezetül javaslatot teszünk egy optimális időre a vizsgára, a levezetett óraszámokat illetően.

NEM TUDOM MENNYIRE MENTEK ÁT A KIFEJEZÉSEK, AMIKET HASZNÁLTAM :

-TANÍT, MAGYARÁZ !!
- ÉRTÉKEL !!
- JAVASOL !!!

Nem utasít, nem mond, nem ítél !
Ha ugyanis a forgalmi vizsga nem lesz sikeres, akkor egyszerűen nem lehet jól kijönni a történetből.

SOHA NEM MONDUNK SZÁMOKAT ! NEM MONDJUK HOGY VEGYEN MÉG X ÓRÁT ! VAGY HOGY Y ÓRÁBÓL LE FOG VIZSGÁZNI !

akkor miket is szoktam én mondani értékeléskor ?

Amikor a legjobb teljesítményt nyújtja a tanulóm :

5. szint
a mai, és az elmúlt vezetési óráid teljesítménye alapján javasolom hogy menjünk el vizsgázni
mind a jármű technikai kezelésében, mind a jogszabályok ismeretében , valamint ezek alkalmazásában meg vagyok elégedve a teljesítményeddel. Ha voltak is kisebb hibák, de ezek egy forgalmi vizsgán is csak hibavonalnak számítanak, és mivel a körültekintésed, előrelátásod , BIZTONSÁGOS AUTÓZÁSOD is  megfelel egy vizsga érett szintnek, ezért a legjobb esélyekkel indulsz a vizsgán.
elrontani, természetesen, ezt is el lehet.
Túl lehet izgulni.
Egy pillanatnyi figyelem kieséssel nagy hibát is el lehet követni.
A vizsga sikerességét, tehát nem tudom garantálni, de ezzel a felkészültségi szinttel, jó eséllyel lehet megpróbálni.

4.szint
a mai, és az elmúlt vezetési óráid teljesítménye, egy szépen fejlődő teljesítményt mutat.
ez , a körülmények szerencsés alakulása esetén eredményezhetnek egy sikeres vizsgát. Voltak hibáid, de ezek száma , és minősége súrolja azt a határt, ami a sikerességhez kell. Magyarul ha a vizsga izgalmában nem tetézed, és nem csinálsz ennél több, és nagyobb hibát, ha e mellé kellő körültekintés, és figyelem párosul, valamint a technikai kezelésed biztossága is, akkor lehet belőle sikeres vizsga. Nem ellenzem a vizsgaidőpont kérését, mert a vizsgáig is gyakorolni tudunk, és ezt a kevés hibát addig még ki is küszöbölhetjük. Mivel nem visszatérő állandó hibáid vannak, amit alapjaiban kell helyre tenni, hanem a figyelmetlenségből adódó , pillanatnyi, egyszeri hibák. Jobban kell figyelned, és nem szabad izgulnod !

3.
a mai, és az elmúlt vezetési óráid teljesítménye, egy fejlődő teljesítmény, de bizonyos pontokon még nem éri el a vizsgához szükségeset.
Vagy a jármű technikai kezelésében, vagy a szabályok ismeretében, esetleg a jelzések észlelésben van hiányosság. Előfordulhat hogy a forgalmi helyzetek felmérésében, vagy ezek helyes megoldásában kell még nagyobb gyakorlatot szerezned.
Figyelmetlen vagy, esetleg a " buborékod " kicsi még, melyben látsz, észlelsz, vagy gondolkodsz.
szerintem szükséges lenne még gyakorolnod, mert ha ezen a szinten megyünk el vizsgázni, akkor még a szerencse is kevés , és ha most kérünk vizsgaidőpontot, akkor a vizsgáig visszalévő idő is kevés lehet a teljes megéréshez. De ha ragaszkodsz hozzá, akkor kérhetünk, és a visszalévő időben mindketten tegyünk meg mindent azért hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki belőled, és a gyakorlási órákból. Hogy hány órát kellene venned, azt nem tudom megmondani, de ha a lehetőségeid megvannak, akkor minél többet, ami a vissza lévő időbe belefér. Tapasztalatom szerint, az ezzel szerzett tiszta lelkiismeret is, nagyban befolyásolja a vizsga sikerességét.

2. szint
az a teljesítmény, amit eddig láttam Tőled itt a kocsiban a mai napon, sajnos nagyon kevés egy sikeres forgalmi vizsgához.
A jármű kezelése már eljutott egy közepes szintre, de vannak még benne hibák. Nem egyenletes, nem határozott, nem minden helyzetben találod meg a megfelelő módszert, mind sebesség, mind lassulás, kormányzás, nyomtartás tekintetében.
A figyelmedet sokszor a kevésbé fontos dolgokra fókuszálod, nem szelektálsz jól az információk közt. Emiatt a forgalmi helyzetek megoldásai nem mindig megfelelőek. A buborékod kicsi, ezért néha későn észlelsz.
A jogszabályokat ismered, de néha zavar van az alkalmazásukban. A fogalmi jelzéseket nem mindig figyeled, vagy veszed észre. Forgalmi vizsgára jelentkezni értelmetlen, de mivel a kötelezően előírt óraszámot, és kilométert teljesítetted, ezért lehetséges.

1. szint.

Kedves Juliska ! A mai napon a teljesítményedet nagyon nehéz értékelni, ha egy esetleges vizsga időpont kérése a tét.
A levezetett 46 óra ellenére, a jármű kezelésével is vannak problémák. Segíteni kell a megfelelő fokozatok diktálásával. Sokszor a sebesség megválasztásában is. A kanyarodásaink ívei gyakran nem megfelelőek. Néha a forgalommal szembe érkezünk, úgy igazítjuk vissza az autót a jobb oldalra. A lassulások, nem finomak, nem egyenletesek. Az irányjelzés sokszor elmarad.
A technikai feladatok végrehajtása , azokra való felkészülés bizony nem megfelelő.
Figyelmed szétszórt. A jelzéseket, nem észleled időben. Látásod koncentrálódik a kocsi orrára.
Figyelmedet még leköti az autó, ezért a fogalmi helyzeteket sem tudod időben észlelni, sem szépen megoldani. És a hibák sorát még lehetne ragozni.
De nem ez a legnagyobb baj.
A baj az, hogy a mai nap során is többször megfigyelhető volt, hogy az általam elmondottakat, kérteket, nem tudod alkalmazni.
A fejlődés mértéke így nem mérhető.
Soha nem a tanuló pillanatnyi tudása a legfontosabb, hanem az a fejlődés, amit egy órán belül, valamint egyik óráról a másikra tud mutatni.
Na most ez a fejlődés Nálad nem mérhető. Nézd meg a mai napon, a 46. órában, amit kértem - ezt, meg ezt, meg ezt - többszöri elmondásra sem tudtad az óra végéig megtenni.
Ezzel az a baj, hogy így megjósolni sem lehet hogy hány órából juthatsz el egy vizsga érett , majdnem hibátlan szintig.
Nem tudhatom, hogy ha ma minden parkolás előtt szólnom kellett az irányjelzésért,, és óra végére sem sikerült ezt megtenned, akkor vajon hányadik óránál fog ez menni egyedül !
20. 40, 100 ??
Egyáltalán sikerül valaha ?
Ez egyedül Rajtad múlik.
Az információkat én átadtam, ha kell elmondom 100x , de megcsinálni Neked kell !

............................................ - .....................................
Megpróbáltam pár példát mutatni az értékelésekre
természetesen mindenki egyedi, a problémáik is
természetesen, mindenki más stílusban, más szavakat kap tőlem, a hibáinak, és egyéniségének
megfelelően

de az alapok , amik alapján a döntéseket meghozzuk, azok ezek

Nagyon fontosnak tarom elmondani, hogy az általam teljesen felkészültnek ítélt tanuló is meg tud bukni, egy rossz pillanat, rossz döntése, vagy egy figyelmetlenség miatt.
Még fontosabb hogy nem tudok óraszámot mondani arra, hogy hány órából lehet a félig készet készre varázsolni.
Hívott már fel anyuka azzal a mondattal, hogy befizetnek még 10 órát, de akkor aztán sikerüljön az a vizsga !!
Kérem szépen !
Ez nem egy automata, ahova ha bedobnak egy köteg pénzt, akkor kijön a végén egy jogosítvány.
Ha még 30 órát kifizetnek, akkor sincs garancia a sikeres vizsgára !!
Nagyon kellemetlen, amikor az ilyen esetekben is engem kérnek számon, engem hibáztatnak.

1 megjegyzés:

  1. Szép!Én meg technikailag jól vezetek,de a második forgalmi vizsga sem sikerült!Oktattó és a vizsgabiztos szerint is ! Hát ez ilyen !

    VálaszTörlés